A Lakhatás Világnapján, 2024. október 7-én délután 3 órakor jelentős mérföldkőhöz érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. A szervezet Miskolcon, egy Árvíz utcai háztömbben adja át kétszázadik bérlakását egy rászoruló családnak.

Az MR Lakásalap Nkft. küldetése, hogy segítséget nyújtson a lakhatási válságba került családoknak. A szervezet egyedi megoldásokat kínál a birtokában lévő ingatlanok hasznosításával, miközben kiemelt figyelmet fordít a bérlők mentorálására és támogatására. Céljuk a családok hosszú távú, gazdaságos és fenntartható lakhatásának biztosítása.

A társaság jelenleg több ezer háztartás lakhatásáról gondoskodik országszerte. Tevékenységük nem korlátozódik csupán a meglévő ingatlanportfólió kezelésére; aktívan részt vesznek a hazai bérlakásrendszer fejlesztésében is. Szakmai partnereikkel együttműködve folyamatosan dolgoznak modellértékű közösségi lakhatási koncepciók kidolgozásán és megvalósításán.

A Lakhatás Világnapját 1986 óta ünneplik minden év októberének első hétfőjén, emlékeztetve az ENSZ Emberi Települések Bizottságának létrehozására. Az esemény felhívja a figyelmet a felgyorsuló urbanizáció okozta kihívásokra és az ezzel járó társadalmi feszültségekre, amelyek ma is összefogást sürgetnek.

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya kimondja, hogy mindenkinek joga van a megfelelő életszínvonalhoz, beleértve a kellő lakhatást is. A megfelelő lakhatásnak több kritériumnak kell megfelelnie: védelmet kell nyújtania az időjárás viszontagságaival szemben, illeszkednie kell a lakók kulturális igényeihez, kapcsolódnia kell a közüzemi és higiéniai szolgáltatásokhoz, valamint lehetővé kell tennie a munkavégzést is.

Az MR Lakásalap Nkft. kétszázadik bérlakásának átadása nem csak egy számszerű eredmény, hanem egy újabb lépés a megfizethető és biztonságos lakhatás biztosítása felé. Ez az esemény rávilágít arra, hogy összefogással és elkötelezett munkával valódi változást lehet elérni a lakhatási problémák megoldásában.

A lakhatási szegénység jelentős kihívást jelent Magyarországon. Számos háztartás küzd a lakhatási költségek megfizetésével, ami gyakran aránytalanul nagy terhet ró jövedelmükre. A probléma nem csak anyagi jellegű: sok lakás minősége sem megfelelő, gyakoriak a penészes, nedves, rosszul szigetelt vagy túlzsúfolt otthonok. A helyzetet súlyosbítják a területi egyenlőtlenségek, hiszen egyes régiókban és hátrányos helyzetű településeken különösen súlyos a helyzet. A lakhatási szegénység szélsőséges formájaként a hajléktalanság is jelen van az országban. Az energiaszegénység további nehézséget jelent, mivel számos család képtelen megfelelően fűteni otthonát a magas energiaárak miatt. A helyzet javítását nehezíti a szociális bérlakások alacsony száma, ami további akadályt jelent a rászorulók számára a megfelelő lakhatás biztosításában.

Megtekintem az eredeti cikket