A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. és a Városkutatás Kft. közös szervezésében valósulhatott meg 2024. február 27-28. között az első Lakhatási Szakmai Fórum.

 

A Fórumra a magyarországi megyei jogú városok önkormányzatai és a fővárosi kerületi önkormányzatok, illetve a hazai lakhatásszakmai civil szervezetek szakemberei kaptak meghívást, és a rendezvényen, amelynek a Máltaiak Befogadás Háza adott otthont, mintegy kilencvenen vettek részt. A második napon a résztvevők külföldi szakemberekkel és megoldásokkal is megismerkedhettek.

 

Magyarországon az elmúlt tíz évben számos olyan újszerű kísérlet született, amely a szociális és megfizethető lakások elérését célozta meg olyan családok számára, akik a nyílt lakáspiacon nem, vagy csak nagy áldozatok árán tudtak volna megoldást találni. Ezek a kísérletek, bár voltak közös vonásaik, egyedi megoldásokat alkalmaztak. Mivel a megfizethető és fenntartható lakás a társadalom széles csoportjait érintő kérdés, és az utóbbi évtizedek egyik talán leglényegesebb kihívása, a szervezők fontosnak tartották, hogy ezek a megoldáskísérletek mind szélesebb szakmai körben elterjedjenek, és a jó gyakorlatok, fenntartható fejlesztések elfoglalják a helyüket a lakhatásról szóló közös szakmai gondolkodásban, tervezésben.

 

A Fórum nem titkolt célja, hogy ez a fajta szakmai együttműködés a jövőben egy rendszeres és folyamatos közös szakmai platformon folytatódjon.

Amint az ismert, a A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Nkft., küldetésének megfelelően, kiemelt figyelemmel kíséri a lakhatási válságba került családok sorsát. A személyes élethelyzeteket alaposan megvizsgálva, azokra, a Társaság birtokában lévő ingatlanok hasznosításával, egyedi megoldásokat igyekszik találni. Az Lakásalap fenntartható modelljének szerves része a sérülékeny csoportokba tartozó bérlők sajátos ügyfélgondozása, mentorálása, támogatása is. A Szervezet kifejezett és vállalt célja, hogy a családok gazdaságos és fenntartható lakhatásának hosszú távú biztonságát erősítse. Az MR Lakásalap Nkft. olyan lakásállománnyal rendelkezik, amely, a Társaság lehetőségeinek határain belül, a lakhatási nehézségekkel küzdő állampolgárok helyzetének akut vagy hosszabb távú megoldását támogathatja. Az MR Lakásalap Nkft. jelenleg többezer háztartás lakhatásáról gondoskodik az egész országban. Meglévő ingatlanportfoliójának kezelése mellett, a Társaság kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai bérlakásrendszer fejlesztésében aktív szerepet vállaljon. Az MR Lakásalap Nkft. más szakmai partnerekkel együttműködve, modellértékű közösségi lakhatási koncepciók kidolgozásán és gyakorlatba ültetésén dolgozik folyamatosan. A Fórum ezeknek a céloknak a megvalósítását is hivatott volt támogatni.

Az 1989-ben alapított Városkutatás Kft. egy nemzetközileg elismert független kutató, tervező és tanácsadó műhely. Tapasztalt szakemberekből (közgazdászokból, szociológusokból, tervezőkből) álló multidiszciplináris csapatuk a városfejlesztés különböző oldalaival, ezen belül a szociális és megfizethető lakhatási megoldásokkal is foglalkozik.